..::AHLAN WA SAHLAN WA MARHABAN BIKUM::..

ASSALAMU'ALAIKUM & SELAMAT DATANG KE BLOG USTAZ MOHAMAD SYAHMI BIN HARUN.

..::GALERI ALBUM PANITIA BAHASA ARAB SKLM::..

                                                                                                                                                               

SEMINAR PINTAR BESTARI BAHASA ARAB 2018
BERSAMA DR. ABD RAZAK ABU CHIK (DR. ARABIC)

.::(SABTU, 07 APRIL 2018)::.

.::BERSAMA MEMARTABAT & MEMPERKASAKAN BAHASA AL-QURAN.::.

..::MAKLUMAN TERKINI::..

Blog ini telah dikemaskini pada 02 Mac 2018.


.::Aktiviti Panitia Bahasa Arab SK Laguna Merbok Tahun 2018::.

Seminar Pintar Bestari Bahasa Arab 2018
Bersama Dr. Abd Razak Bin Abu Chik (Dr. Arabic).

Hari : Sabtu.
Tarikh : 07 April 2018.
Masa : 8.00 Pagi - 2.00 Petang.

Tempat :
Dewan Serbaguna SK Laguna Merbok.


Majlis Pelancaran Minggu Bahasa Arab Peringkat Sekolah Tahun 2018.

Hari : Ahad.
Tarikh : 13 Mei 2018.
Masa : 7.45 Pagi - 8.15 Pagi.
Tempat : Dataran Perhimpunan SK Laguna Merbok.

.::MUAT TURUN TERKINI::.

1). DSKP Bahasa Arab Tahun 2 Kegunaan 2018

2). DSKP Pendidikan Islam Tahun 2 Kegunaan 2018


Klik sini :
Pembelajaran Interaktif Pendidikan Islam


Klik sini :
Pembelajaran Interaktif Bahasa Arab

PENGUNJUNG SETIA BLOG RASMI MOHAMAD SYAHMI BIN HARUN (GBA SK LAGUNA MERBOK)

06 December 2008

DERHAKA KEPADA IBU BAPA MENEMPA KEMURKAAN ALLAH (PART 4)


DERHAKA KEPADA IBU BAPA MENEMPA KEMURKAAN ALLAH


Pengajaran Dari Kisah ‘Alqamah

Satu kisah yang berlaku pada zaman Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam yang dialami oleh seorang sahabat yang bernama ‘Alqamah.

‘Alqamah tergolong daripada salah seorang sahabat Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam yang taat dan rajin beribadat; mendirikan sembahyang, berpuasa dan bersedekah. Namun pada saat kematiannya ‘Alqamah sangat menderita. Begitu sulit dia hendak menghadap Allah Ta‘ala. Mulutnya seperti terkunci untuk mengucapkan kalimah tauhid sungguhpun setelah ditalqin yakni diajarkan oleh para sahabat Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam yang lainnya.

Peristiwa ini dikhabarkan kepada Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam. Setelah mendengar khabar berita ini Baginda Shallallahu 'alaihi wasallam bertanya apakah dia mempunyai kedua ibu bapa yang masih hidup? Dijawab pertanyaan Baginda itu: “Wahai Rasulullah! ‘Alqamah mempunyai seorang ibu yang sudah tua.”

Kamudian Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam mengutus seseorang untuk pergi berjumpa ibu ‘Alqamah dan menyampaikan pesan bahawa Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam menjemputnya datang berjumpa Baginda Shallallahu 'alaihi wasallam jika ibunya itu mampu untuk berjalan, jika tidak mampu berjalan Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam sendiri akan datang berjumpa dengannya.

Apabila pesan Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam disampaikan kepada ibu ‘Alqamah, diapun sanggup untuk datang berjumpa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam. Setelah tiba, diapun memberi salam dan dijawab oleh Baginda Shallallahu 'alaihi wasallam, lalu Baginda bertanya: “Apakah gerangan keadaan ‘Alqamah anakmu ini?” Ibunya menjawab: “Dia seorang yang banyak bersembahyang, banyak berpuasa dan banyak bersedekah.” Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bertanya lagi: “Bagaimana pula keadaanmu?” Ibu ‘Alqamah menjawab: “Aku marah kepadanya wahai Rasulullah!” Baginda Shallallahu 'alaihi wasallam terus bertanya: “Kenapa pula?” Siibu menjawab: “Dia (‘Alqamah) lebih mengutamakan isterinya daripada aku dan menderhakai aku.”

Baginda Shallallahu 'alaihi wasallam pun bersabda: “Sesungguhnya kemurkaan ibu ‘Alqamah telah mengunci lidah ‘Alqamah lantas dia tidak dapat mengucapkan syhadah.” Kemudian Baginda Shallallahu 'alaihi wasallam memerintahkan Bilal Radhiallahu ‘anhu mengumpulkan kayu api sebanyaknya. Siibu bertanya: “Wahai Rasulullah! Tuan hendak buat apa dengan kayu api yang banyak ini?” Baginda Shallallahu 'alaihi wasallam menjawab: “Aku akan bakar ‘Alqamah dengan api.”

Maka pada saat itulah, cinta seorang ibu yang telah lama terkubur dalam hatinya mulai hidup dan bersemi lagi. Siibu berkata: “Wahai Rasulullah! ‘Alqamah anak saya, aku tidak sanggup melihat anakku sendiri dibakar di hadapanku.” Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: “Wahai ibu ‘Alqamah! Azab Allah lebih pedih dan lebih lama. Jika engkau mahu Allah Mengampunkannya, engkau redhailah dia, engkau maafkanlah dia. Demi diriku berada di dalam kekuasaanNya, segala sembahyang yang dikerjakan oleh ‘Alqamah, puasanya dan sedekahnya tidak akan memberi apa-apa manfaat kepadanya selagi engkau tidak redha kepadanya.” Ibu ‘Alqamah pun berkata: “Wahai Rasulullah! Sesungguhnya aku naik saksi di hadapan Allah, para MalaikatNya dan orang-orang Islam yang hadir ini bahawa aku redha akan anakku ‘Alqamah.”

Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam memerintahkan Bilal Radhiallahu ‘anhu pergi melihat ‘Alqamah apakah dia sudah boleh mengucapkan kalimah tauhid ataupun tidak? Mungkin ibu ‘Alqamah hanya bercakap begitu hanya dibibir saja tetapi tidak sepenuh hati, kerana menjaga hati Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam. Lalu Bilal pun pergi melihat ‘Alqamah, dan dilihatnya ‘Alqamah sudah boleh mengucapkan kalimah tauhid. Selepas itu ‘Alqamah pun menghembuskan nafasnya yang terakhir dengan tenang.

Setelah selesai mayat ‘Alqamah disempurnakan, Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam berdiri di tepi kubur ‘Alqamah dan bersabda: “Wahai sekalian orang-orang Muhajirin dan Anshar! sesiapa yang mengutamakan isterinya daripada ibunya, maka wajib ke atasnya laknat Allah, para Malaikat dan sekalian manusia. Allah tidak akan menerima segala amalannya, sama ada yang sunat ataupun yang fardhu melainkan setelah dia bertaubat kepada Allah Ta‘ala, berbuat baik kepada ibunya dan mencari keredhaannya, maka redha Allah ‘Azza wa Jalla terletak pada redha ibunya dan kemurkaan Allah itu terletak pada kemurkaan ibunya.”

Iktibar atau pengajaran yang dapat diambil dari kisah yang berlaku kepada ‘Alqamah di atas di antaranya ialah:

1) Memang benar syurga itu terletak di bawah telapak kaki ibu sebagaimana yang disabdakan oleh Baginda Shallallahu 'alaihi wasallam ketika seorang sahabat Baginda meminta izin untuk ikut berperang. Tetapi sebelum itu Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bertanya kepadanya apakah dia masih mempunyai ibu? Dia menjawab: “Ya”. Lalu Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam memerintahkan dengan bersabda yang maksudnya :

“Jaga baik-baik ibumu, kerana sesungguhnya syurga itu di bawah dua kaki ibu.”

(Hadits riwayat An-Nasa’ie dan Ahmad)

‘Alqamah seorang sahabat Nabi yang taat dan baik, tetapi disebabkan kedurhakaannya kepada ibunya semua amalannya menjadi sia-sia. Dia diseksa oleh Allah menjelang kematiannya, mulutnya terkunci dan tidak dapat mengucapkan kalimat tauhid .Kalaulah dia meninggal dalam keadaan begini tentulah dia akan mati dalam kesudahan yang tidak baik. Setelah ibunya memaafkan kesalahannya barulah dia dapat mengucapkan kalimah tauhid dan meninggal dengan tenang.

2) Kewajipan berbuat baik kepada kedua ibu bapa mestilah menjadi keutamaan yang paling atas selepas kewajipan untuk taat kepada Allah dan RasulNya. Ia tidak boleh diatasi oleh kepentingan orang lain seperti isteri, anak-anak, kawan-kawan dan sebagainya.

‘Alqamah berbuat yang sebaliknya. Dia mengutamakan kepentingan isterinya daripada kepentingan ibunya sendiri. Inilah kederhakaan yang mendatangkan seksa kepada dirinya.

3) Memang benar redha Allah itu terletak pada redha kedua ibu bapa dan murka Allah terletak pada murka kedua ibu bapa.

Maka dengan sebab itu Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam sendiri tidak dapat berbuat apa-apa terhadap penderitaan yang menimpa ‘Alqamah, dan hanya redha ibunya sahaja yang dapat mengatasinya.

Sebagai suatu rumusan, memang tabiat semulajadi manusia untuk menyayangi zuriat mereka. Sebab itu ibu bapa tidak akan mudah luntur kasih sayang mereka terhadap anak-anak. Mereka akan mengorbankan apa saja yang termampu demi anak-anak. Akan tetapi di sebelah pihak anak-anak pula, mereka cepat lupa akan kasih sayang dan pengorbanan kedua ibu bapa. Mungkin inilah di antara hikmatnya Allah Subhanahu wa ta'ala memperuntukkan di dalam Al-Qur’an secara tegas akan kewajipan berbuat baik kepada ibu bapa supaya anak tidak mudah mengabaikan kewajipannya kepada kedua ibu bapa. Sebaliknya di pihak ibu bapa pula tidak lagi perlu diperingatkan untuk sentiasa menyayangi anak-anak mereka, kerana sifat semulajadi sudah cukup untuk mendorong mereka berbuat demikian.

Sebagai renungan kita perhatikan sebuah hadits Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam, Baginda bersabda yang maksudnya :

“Berbuat baiklah kepada bapa-bapa kamu nescaya anak-anak kamu akan berbuat baik kepada kamu.”

(Hadits riwayat Ath-Thabarani dengan sanad yang baik)


No comments:

VIDEO PEMBELAJARAN BAHASA ARAB PRAKTIKAL

.::BERSAMA USTAZAH RIHAM::.

.::UPLOAD BAHAN::.

PERKONGSIAN BAHAN PENGAJARAN & PEMBELAJARAN

..::GALERI ALBUM SK LAGUNA MERBOK::..